EPDM dakbedekking wint snel aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Dit veelzijdige materiaal, wat staat voor ethyleen-propyleen-dieen-monomeer, is een synthetisch rubber met een hoge elasticiteit en een uitstekende weerstand tegen extreme weersomstandigheden. Het is duurzaam, onderhoudsarm en heeft een levensduur die kan oplopen tot wel 50 jaar! Bovendien is EPDM milieuvriendelijk doordat het volledig recyclebaar is.

De kracht van EPDM zit in de eenvoud van plaatsing. Het kan in grote naadloze stukken worden geleverd, wat de kans op lekkages aanzienlijk vermindert. Dit maakt het ideaal voor zowel platte als licht hellende daken. Daarnaast gedijt EPDM goed onder uiteenlopende temperaturen en is bestand tegen UV-straling en ozon. Dit betekent dat je dak er na jaren nog steeds goed uitziet zonder dat je bang hoeft te zijn voor scheurtjes of andere slijtage.

Met een epdm pakket heb je alles in huis voor een succesvolle dakrenovatie of nieuwbouwproject. Deze pakketten bevatten naast EPDM folie ook lijm, kit en vaak ook de nodige gereedschappen. Je bent dus in één keer klaar, zonder dat je losse onderdelen bij elkaar hoeft te zoeken. Investeren in EPDM is een slimme keuze voor wie zoekt naar een kosteneffectieve en langdurige oplossing voor dakbedekking.

Hoe leg je zelf epdm dakbedekking aan

Het zelf aanleggen van EPDM dakbedekking is goed te doen voor de handige doe-het-zelver. Met een beetje geduld en het juiste materiaal kun je een professioneel resultaat behalen. Het begint allemaal met de voorbereiding van het dakoppervlak. Dit moet schoon, droog en vrij van scherpe uitsteeksels zijn om beschadiging van de EPDM folie te voorkomen.

Voorbereiding van het dakoppervlak

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je dakvlak perfect egaal is voor je begint. Verwijder oude dakbedekking en repareer eventuele beschadigingen aan het oppervlak. Vervolgens maak je het dak schoon met een bezem of bladblazer en controleer je nogmaals op oneffenheden. Dit is ook het moment om je dakranden te checken en indien nodig te voorzien van een daktrim aluminium voor een strakke afwerking.

Het plaatsen van epdm folie

Nadat het oppervlak is voorbereid, rol je de EPDM folie uit over het dak. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen zodat er geen plooien of luchtbellen ontstaan. Bij een epdm pakket krijg je meestal een instructie meegeleverd, dus volg deze goed op. Laat de folie even rusten zodat eventuele spanningen kunnen verdwijnen, voordat je verder gaat met het vastlijmen van de folie.

Aanbrengen van dakranden en afwerking

De finishing touch bij het leggen van EPDM is het aanbrengen van dakranden en andere afwerkingselementen zoals hoekstukken of manchetten rondom doorvoeren. Daktrim aluminium zorgt niet alleen voor een esthetisch mooie afwerking, maar beschermt ook de randen van je dak tegen invloeden van buitenaf. Bevestig de daktrim met schroeven op regelmatige afstanden voor een optimale vastheid.

Onderhoudstips voor een langdurig sterk epdm dak

Hoewel EPDM bekend staat om zijn weinig onderhoud, zijn er toch enkele tips die je kunnen helpen om jouw dak in topconditie te houden. Een keer per jaar inspecteren op vuilophoping en deze verwijderen is al voldoende. Let hierbij vooral op bladeren en takken die verstoppingen kunnen veroorzaken bij regenafvoeren.

Daarnaast is het raadzaam om na hevig noodweer extra aandacht te besteden aan je dak. Controleer of er geen schade is ontstaan en repareer dit indien nodig direct. Met regelmatig onderhoud zal jouw EPDM dak zijn waterdichte eigenschappen behouden en blijft het bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.

Veelgemaakte fouten bij het aanleggen van epdm te vermijden

Bij het aanleggen van EPDM kunnen er makkelijk fouten insluipen die later voor problemen kunnen zorgen. Een veelvoorkomende fout is het onvoldoende reinigen van het oppervlak voordat de EPDM wordt geplaatst. Ook het gebruik van te veel of te weinig lijm kan leiden tot loslaten of lekkage in de toekomst.

Het niet correct overlappen van naden of het verkeerd aanbrengen van afwerkingsproducten zoals daktrim aluminium kan de duurzaamheid van het dak negatief beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd bent over de juiste technieken en procedures voordat je aan de slag gaat met jouw EPDM project.

Waar vind je de beste epdm materialen en gereedschappen

Voor kwalitatieve EPDM materialen en gereedschappen ben je bij Interexpress aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar een compleet epdm pakket of specifieke onderdelen zoals daktrim aluminium, bij Interexpress vind je alles wat je nodig hebt voor jouw dakproject.

Met deskundig advies tot 17:00 uur op werkdagen, snelle express levering en veilige betaalmethodes, biedt Interexpress een uitstekende service en productaanbod. Hun klantbeoordelingen spreken boekdelen: een 9 uit 10 gebaseerd op 721 reviews laat zien dat klanten zeer tevreden zijn over zowel hun producten als hun dienstverlening.