Hagen snoeien, wat komt erbij kijken?

kant-en-klare hagen hedera

Beste snoeitijd

Als je eenmaal een haag hebt geplant dan hoop je dat deze goed gaat groeien om lekker vrij te zitten in de tuin. Maar een haag heeft natuurlijk ook onderhoud nodig, hieronder vertellen we wat er bij een haag snoeien komt kijken, wanneer het moet gebeuren en met wat voor gereedschap. Een haag kan je natuurlijk iedere keer gaan snoeien als deze een beetje gegroeid is maar dan blijf je snoeien, daarom kan je dit het beste 2 maal per jaar doen rond dezelfde tijd. De beste tijd om een haag te snoeien hangt af van de temperaturen en de groei van de haag die daaruit voort komt. U moet dit daarom ook een beetje zelf bekijken maar in de regel geldt het volgende:

1e hagensnoei beurt: eind mei-begin juni

2e hagen snoei beurt: eind september

Snoeitip 1: Snoei een haag niet op hele warme dagen waarop de zon fel schijnt, dan kunnen de snoeiwonden van het blad van de haag verbranden wat een lelijk beeld geeft.

Snoeitip 2: Het snoeien van de haag eind september is heel belangrijk, de haag kan na  het snoeien nog even licht groeien en herstellen. Zo zijn de snoeiwonden hersteld en kan de haag vitaal de winter in.

Snoeitip 3: Snoei de haag goed kort tot het oude hout, dat wordt de haag niet ieder jaar een beetje dikker. Durf te snoeien!

Wat voor gereedschap

Snoeigereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, zorg daarom dat u beschikt over een goede heggenschaar en niet te vergeten, fijn gereedschap om het snoeiafval op te ruimen (wat vaak meer werk is dan heggenschaar op accu het snoeien zelf). De Tuinonderhoudshop heeft diverse soorten heggenscharen in het assortiment, welke voor u het beste is hangt af hoe groot uw haag is. Er is een heggenschaar op 220 Volt maar er is ook een accuheggenschaar, deze zijn natuurlijk heel makkelijk omdat je niet steeds hoeft uit te kijken voor de stroomkabel. Natuurlijk is er ook de gewone handheggenschaar, deze is geschikt voor wat kleinere hagen. Voor de buxushagen is er een mooie accu buxusschaar en ook heel makkelijk voor de hoge hagen (en bodembedekkers) is de telescoop heggenschaar, met deze heggenschaar knip je makkelijk de hoge gedeeltes van de haag en ook de bovenkant.

Snoeiafval opruimen

Om je afval op te ruimen is het wel zo fijn om ook daar goed gereedschap voor te hebben, heel belangrijk hiervoor is een bladhark. Met de bladhard hark je al het blad bij elkaar en je gooit het hierna direct in de afvalcontainer of op de composthoop. Het is handig om met het opruimen nog een snoeischaar bij de hand te hebben om de takjes onderin de haag die nog niet zijn geknipt alsnog weg te knippen. Staat de haag langs het grind? Leg dan eerst wat folie of plastic neer waar het snoeiafval op valt zo ruim je het in één keer makkelijk op. Is het snoeiafval éénmaal opgeruimd met de bladhark dan kan je als dit op het straatwerk lag nog even alles opvegen of langs lopen met de bladblazer.

Bemesten

Om uw haag in goede conditie te houden is het belangrijk dat u de haag af en toe wat bemesting geeft, dit kan één keer per jaar in het voorjaar net wanneer de haag weer in de groei gaat komen, zo kan de haag er weer een jaar tegen. Wilt u extra goed voor uw haag zorgen, bemest dan de haag aan het eind van de zomer/begin van de herfst nog een keer, zo gaat de haag vitaal de winter in. Voor buxushagen is er speciale buxusmeststof en voor hederahagen, taxushagen en andere coniferen is er de DCM haag meststof.

Vakinformatie van de hovenier

We hopen u met bovenstaande informatie zo goed mogelijk geïnformeerd te hebben over het onderhoud van uw haag. Wilt u ondanks de informatie toch liever de haag laten snoeien door de vakman, dit kan bij Hoveniersbedrijf Peter Hoek.

Scroll To Top