Tip

Zaai het gazon na het verticuteren door met een dun laagje potgrond, zodat vogels niet het graszaad wegeten.

In de zomer krijgt het gazon veel te verduren. Er worden regelmatig maaibeurten uitgevoerd. Onkruid groeit als kool. En door schaduw of door te kort aan voedingsstoffen kan mos ontstaan. Hierdoor kan zich een viltlaag gaan vormen op het gazon. Deze 'viltlaag' zorgt ervoor dat zuurstof en water moeilijker kunnen doordringen tot het gazon. Hierdoor wordt het gazon dof en straalt het niet meer. De oplossing voor dit probleem is verticuteren.

Wat is verticuteren?

Misschien ken je het begrip verticuteren al, maar als je het nog niet kent: Verticuteren is het verwijderen van mos en de viltlaag (die kan bestaan uit dood gras, bladeren, onkruid etc.) op het gazon. Door goed te verticuteren worden de wortels van de mossen doorgesneden en krijgt het geen kans om zich opnieuw te vormen. Hierdoor kan de grasmat weer ademen en kan water makkelijker de wortels bereiken.

Wanneer moet je verticuteren?

Een dun laagje tot circa 1 cm is goed voor het gazon. Het beschermt de grasmat tegen hitte en zorgt ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden. Wordt de viltlaag dikker dan is het tijd om te verticuteren. Verticuteer in het voorjaar vanaf half maart als de temperaturen weer gaan stijgen. Temperaturen vanaf 12 graden zijn mooi om al het mos weer te verwijderen. In het najaar kan je het best eind september/begin oktober verticuteren ook hier geld dat temperaturen van 12 graden en hoger goed zijn.

Hoe verticuteren?

Durf goed te verticuteren met een verticuteermachine of verticuteerhark, je haalt niet snel te veel weg. Als je goed geverticuteerd hebt, lijkt het misschien dat het nooit meer goed komt, maar des te beter het uiteindelijke resultaat.

Na het verticuteren

Na het verticuteren en afharken van het mos en dode gras zaai je de grasmat door met graszaad, hierna strooi je een heel dun laagje potgrond of tuinaarde over de grasmat en hark dit rustig door. De tuinaarde zorgt ervoor dat de vogels niet direct het graszaad wegeten en dat het graszaad goed kan kiemen. Zorg ervoor dat het gazon regelmatig water krijgt. Na een aantal weken heb je weer een stralend gazon.

Bekijk hier alle artikelen om een tuin goed te kunnen onderhouden

De verticuteerboy van gardena!