Kwaliteit van het gazon meten

De 4 in 1 Grondmeter is ook ideaal om de kwaliteit van je gazon op te meten. Zit er veel mos in je gras dan is de grond waarschijnlijk te zuur. 

Hou je de planten in optimale conditie

Zoals je zal begrijpen houd ik van tuinieren. Niets leuker dan lekker rommelen in de tuin en genieten van al het moois dat het hele jaar groeit en bloeit. Een ander verhaal is het met kamerplanten. Ik vind ze vaak niet mooi. Te stijf en te statisch. En als ik dan een mooie plant heb gevonden vergeet ik de plant te verzorgen. De vraag van Greenlab of ik de meetapparatuur voor kamerplanten en de tuin wil testen neem ik dan ook van harte aan. Een systeem dat je waarschuwt als je planten water en aandacht nodig hebben. Dat klinkt te mooi om waar te zijn!

Thirsty light: de digitale vochtmeter

Thirsty light

Ik test twee systemen. De eerste is de digitale vochtmeter Thirsty light (inmiddels niet meer verkrijgbaar op Tuin-online.nl). De verpakking ziet er vrolijk uit en de werking is volgens de instructie op de verpakking kinderlijk eenvoudig. Je haalt de Thirsty light uit de verpakking, zet de knop op ‘on’ en steekt de pen in de pot met aarde. Heeft je plant water nodig dan gaat het lampje knipperen. Op zaterdag steek ik de Thirsty light in de pot van mijn lepelplant en wacht in spanning af op het knipperen van de lamp. Wanneer zal de plant weer water nodig hebben? Drie dagen later is het zover. He lampje gaat knipperen. Mijn plant heeft weer water nodig. Hoe makkelijk kan het zijn! Je kan de Thirsty light in de plantenpot laten zitten. Maar je kan het apparaat ook gebruiken voor een quick scan van al je kamer- of kuipplanten. Ga twee keer per week al je kamerplanten langs en bepaal met de  Thirsty light of je plant water nodig heeft.

4 in 1 Grondmeter: meet de groeicondities van binnen- en buitenplanten

4-in-1 grondmeter

Het andere apparaat is de 4 in 1 Grondmeter. Dit instrument is iets geavanceerder dan de Thirsty light digital en meet naast het vochtgehalte ook de ph waarde van de grond, de temperatuur en de hoeveelheid licht die de plant vangt. Op het eerste gezicht ziet het apparaat er ingewikkeld uit met veel knoppen en informatie. Maar ook met dit apparaat kan een kind de was doen. Je zet het apparaat aan en schuift het knopje bovenop het apparaat naar links om de zuurgraad te meten en naar rechts om de grond te testen op de temperatuur, het vochtgehalte en de hoeveelheid licht die je plant vangt. 

 

Als je de pin in de grond van een plantenpot steekt of de grond in je de tuin verschijnen vrijwel direct de cijfers in het scherm. Het scherm licht mooi groen op zodat je de cijfers goed kunt lezen. Ook op de donkere plekken in de tuin. De ph waarde in mijn tuin ligt overal tussen de 6 en 6,5. Een waarde van 7 is neutraal. Is de waarde lager? Dan is de grond te zuur. Een hogere waarde dan 7 betekent dat de grond te veel kalk bevat. Mijn tuin heeft dus een klein laagje kalk nodig. De temperatuur van de grond is 10 graden. Prima om planten en bomen te poten, maar de hoeveelheid licht die ze vangen is laag. Een mooie temperatuur om bomen en planten te poten, maar voor het zaaien  van groente wacht ik nog even op wat meer warmte en zonlicht.

 

Bekijk hier alle meetapparatuur om je de status van je planten te kunnen meten

Conclusie

Ik ben enthousiast over de grondmeters. Mijn kamerplanten zijn van een mooie toekomst verzekerd en  ik kan nu ook op eenvoudige manier meten hoe het de bodem in mijn tuin is gesteld.