Wat is de beste tijd om je gazon te herstellen?

Eind maart / begin april
Eind septmeber / begin oktober

Let op:

Wacht nog even met het verticuteren en beluchten van je gazon tot eind maart/begin april. Als je te vroeg verticuteert groeit het gras nog niet en krijgt je gazon geen kans om te herstellen. 

Als ik vanuit mijn woonkamer naar mijn gazon kijk, ziet het er best aardig uit. Van dichtbij is het gras helaas in een niet al te florissante staat. Veel stukken zijn kaal en waar het wel groen is, tiert het mos en het vilt (dode grasstengels, wortels, uitlopers) welig. Als ik een stuk gras uit het gazon snijd, zie ik ook dat de grond is dichtgeslagen. De aarde voelt kleiachtig aan en valt niet in stukjes uit elkaar als ik het met mijn vingers uit elkaar probeer te brokkelen. Tijd voor actie! Want mos en een dichtgeslibde grond zijn geen goede omstandigheden voor een gazon.

Herstel het gazon door te verticuteren: verwijderen van mos en vilt

Mos en een laag vilt houden licht en de toevoer van water tegen. Twee dingen die onontbeerlijk zijn voor een optimale groei van gras. Wil je de kwaliteit van je gazon verbeteren, dan zul je deze lagen uit je gazon moeten verwijderen. Dit doe je met een verticuteerhark of machinaal met een verticuteermachine. Verticuteer in twee richtingen. Zo weet je zeker dat je al het mos en het dode materiaal uit je gras hebt verwijderd. Het resultaat is even schrikken. Je gras ziet er kaal en ongezellig uit. Maar niet getreurd. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan met het gazon!

Dichtgeslagen grond

Herstel het gazon door het te beluchten

Wat je hierna nog moet doen is gaten prikken in het gras. Hiermee zorg je ervoor dat lucht de grond weer kan binnendringen. Lucht is belangrijk voor de wortels, omdat het helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Gaten prikken kun je doen met een spitvork (riek). Je zult merken dat dit best zwaar werk is, maar zie het maar als sporten in de buitenlucht! De kale plekken in je gazon kun je na het verticuteren en beluchten bijzaaien. Strooi daarna wat potgrond of tuinaarde over de ingezaaide plekken heen, zodat vogels niet direct het graszaad opeten en dat het graszaad goed kan kiemen. Strooi ook wat graszaad over de rest van het gazon, om kleurverschil tussen de bestaande grasmat en de nieuw ingezaaide plekken te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de bodem na het inzaaien ca. 3 weken goed vochtig te houden.

Herstel het gazon met extra voeding

Met het verticuteren en beluchten van het gazon heb je ervoor gezorgd dat het gras weer toegang heeft tot drie essentiële groeifactoren: lucht, licht en water. Wat je nu nog kan toevoegen is extra voeding. Ideaal hiervoor is de langwerkende vloeibare gazonmest. De fles met mest sluit je aan op de tuinslang en spuit je in 3 minuten tijd over je gazon. Voordeel van deze vloeibare mest is dat het gras zo direct toegang heeft tot de extra voeding en snel kan herstellen van het verticuteren en beluchten. Het gazonverzorginspakket is geschikt voor een heel seizoen voeding voor een gazon van 100 m2. Het bevat onder andere ijzer dat ervoor zorgt dat mos dood gaat, bijzaaien voor een dicht en sterk gazon en meststoffen die beschermen tegen hitte en bevriezing.

Voor je het weet kun je weer genieten van een stalend frisgroen tapijt!