Je herkent het vast wel. Je gaat naar het tuincentrum. Je ziet de mooiste bloeiende planten en voor je het weet is je kar gevuld. Eenmaal thuis weet je eigenlijk niet zo goed waar je de planten moet neerzetten of ze blijken allemaal in dezelfde maand te bloeien en is het na twee weken weer zoals het was in je tuin. Veel handiger is het om eerst een beplantingsplan te maken voor het stuk tuin dat je wilt veranderen. Zo kun je goed rekening houden met de hoogte van de planten, de vorm, de bloeiperiode en de aantallen die je nodig hebt. In dit blog geef ik je een voorbeeld van een beplantingsplan dat ik voor een tuin in tropische sfeer heb gemaakt. Weelderig groen, palmbomen, levendige kleuren: de tropen. Het kan gewoon in onze koude kikkerlandje.

De tropen in je tuin

In deze border voeren bladeren in alle vormen, kleuren en afmetingen de boventoon. Van groot naar klein, fijn naar smal en donkergroen naar heel licht met alle mogelijke tussenschakeringen. En kleuren als lichtgroen, paars, rood en diepdonkere bladeren. In het plan komen ook bloemen voor die eruit springen. Het felle geel fel van Montbretia, dieprood van fuchsia en het oranje en geel van bloemriet (Canna ‘Goldrand’en ‘Brillant’).

Voorbeeld van een beplantingsplan

beplantingsplan

Beplantingsplan voor een tropische tuin: speel met blad

De bladeren van de bananenbomen links in de hoek zijn groot en zijn werkelijk fantastisch. Ze geven je tuin een instant tropische look. Als de bananenboom het naar zijn zin heeft vormt hij vanzelf een hele familie. Een andere plant met grote bladeren is de vijg. Brown Turkey is de meest aangeboden variëteit en dat is ook wel terecht. Deze kleine boom heeft een mooi ingesneden blad en krijgt heerlijke bruinrode middelgrote vruchten. Naast de vijg staat de vingerplant. Een plant met weer een heel andere bladvorm. Het blad van Fatsia japonica is exotisch glanzend groen en kan 40 cm groot kan worden. De fijnere bladeren van de varen, het japanse bloedgras en de niet woekerende bamboe contrasteren mooi met deze grote bladvormen.

Beplantingsplan voor een tropische tuin: speel met felle kleuren

De kleuren van de bladeren gaan van het diepe groen van de vingerplant naar het lichtroze van het purperklokje (Heuchera caramel). De felle kleuren geel, oranje en rood van de bloemen in deze border geven nog een extra accent aan een tropische tuin. Net als de vogels in een tropisch regenwoud.

Beplantingsplan voor een tropische tuin: creëer een microklimaat

Beschutte stadstuinen zijn ideaal voor het creëren van een tuin met tropische sfeer. De planten die ik in deze border heb gebruik zijn redelijk winterhard. Door ze in een hoek van een tuin te zetten, tegen een schutting of schuur biedt je extra bescherming tegen harde wind of koude winters. Ook kan het helpen om de planten dicht op elkaar te planten. Zo creëer je een mooi microklimaat voor je planten en hebben ze meer kans om een strenge winter te overleven.

hosta

Tips voor een tropische tuin

Wil je je eigen tropische tuin creëren? Gebruik dan veel dezelfde planten en zet ze in groepen bij elkaar. Groot, groen en dramatisch. Wees in ieder geval niet te voorzichtig. Kies planten met grote bladeren of juist stekelige. Mooie glanzende bladeren dragen ook bij aan een tropische uitstraling.

Nog meer planten voor een tropische tuin

  • Hosta's zijn kleurrijke bladplanten die oorspronkelijk uit Noordoost-Azië komen. Hosta's zijn heel winterhard en vormen een perfecte aanvulling op een tropische tuin. Kies een soort met de grootste bladeren zoals Hosta 'Big Daddy'
  • Tetrapanax papyrifera (rijstpapier plant) groeit tot meer dan 6 meter en geeft je een echt junglegevoel.
  • Daglelies hebben bladeren die op de bladeren van een palm lijken en passen goed in een border van een tropische tuin.
  • Choisya ternata (Mexicaanse oranjebloesem) - grote struik met mooie glanzende bladeren
  • Kniphofia sp (roodgloeiende poker) - strappy bladeren en felgekleurde bloemaren
  • Chamaerops humilis (Dwergpalm)